Minden, amit a hasizom szétnyílásáról tudnod kell

A hasizmok szétnyílása-Biatorbágy

A szétnyílt hasizom vagy más néven rectus diastasis egy olyan jelenség, amely elsősorban várandós nőket érint, de másoknál is előfordulhat

Ez a cikk részletesen bemutatja a hasizom szétnyílásának okait, tüneteit, megelőzési módszereit és kezelési lehetőségeit

Ez a cikk részletesen bemutatja a hasizom szétnyílásának okait, tüneteit, megelőzési módszereit és kezelési lehetőségeit

A hasizom felépítése

A hasfalat több rétegben elhelyezkedő hasizmok alkotják. Ezek a hasizmok a középvonal mentén helyezkednek el szimmetrikusan, beleértve a külső ferde-, belső ferde-, haránt- és egyenes hasizom.

A középső részt, ahol a has két oldalán elhelyezkedő hasizmok izompólyái egy erős ínas szerkezetet alkotva összeérnek, linea alba-nak nevezzük.

A veszélyeztetett csoportok

A hasizmok szétnyílása mindkét nemnél előfordulhat, illetve csecsemőknél is látható ez a jelenség. Legtöbbször azonban a várandós nők találkoznak ezzel a problémával.

A hasizmok szétnyílása mint természetes folyamat

A várandósság alatt a hasizmok szétnyílása természetes folyamatnak tekinthető. A növekvő méh és a hormonális változások, mint például a relaxin hormon, hozzájárulhatnak a hasizmok szétnyílásához.

A megelőzés lehetőségei

A hasizmok szétnyílásának megelőzésében a rendszeres fizikai aktivitás játszik kiemelt szerepet.

A várandósság előtti és alatti megfelelő testmozgás, valamint a szülés utáni célzott fizikai aktivitás segíthet a hasizmok megfelelő állapotának fenntartásában.

A patológia jelei

A szétnyílt hasizom esetén a vizsgálat és a szétnyílás mértékének kategorizálása nem egységes. A szétnyílás mértékének meghatározására ultrahang- vagy CT vizsgálatot is alkalmazhatnak, bár ez ritkábban fordul elő.

A szétnyílás típusai

A szétnyílás különböző típusai között megkülönböztethetünk köldök feletti, köldök alatti, köldök körüli és teljesen nyitott szétnyílást.

Az önvizsgálat menete

Az önvizsgálat otthon is elvégezhető. Háton fekve, talpra húzott lábakkal tegyük a kezünket a has középvonalára, és tapintással próbáljuk meg meghatározni a két hosszanti hasizom közötti távolságot.

A szétnyílás spontán gyógyulása

A szülés utáni időszakban a hosszanti hasizmok közötti távolság növekedése és hónapokig tartó fennállása teljesen normális, és általában egy éven belül visszatér a terhesség előtti értékre.

A hasizmok szétnyílása és a derékfájdalom

A szétnyílt hasizom miatti medence stabilitásának hiánya rossz testtartást és derék- vagy csípőtáji fájdalmakat eredményezhet.

A kezelés lehetőségei

A Balance Esthetics – Biatorbágy, arckezelésekkel, alakformáló és testkezelésekkel, energetikai kezelésekkel foglalkozik.

Szolgáltatásaink között megtalálható a szétnyílt hasizom kezelésére (is) kifejlesztett HIEMT™ Elektromágneses alakformáló professzionális technológia.

A szétnyílt hasizom kezelésében a gyógytorna és a műtét is szerepet játszhat. A gyógytorna célja az érintett izmok megfelelő állapotának visszaállítása, míg a műtét elsősorban az esztétikai változásokat hivatott orvosolni.

A műtéti beavatkozás

Amennyiben egyéb kezelés nem hozza meg a várt eredményeket, akkor jöhet szóba a műtéti beavatkozás, mint például a hasplasztika.

A hasizom szétnyílásának megfelelő kezelése és a lehetséges szövődmények megelőzése érdekében fontos, hogy kérjünk szakember segítségét.

A hasizom egészséges állapota ugyanis nem csak a külalakunkon, hanem általános egészségi állapotunkon is jelentősen javíthat.

1 hozzászólás

Hozzászólások lezárva.